Från jubel till livets allvar

Sent omsider hinner jag sätta in litet fotografier från 10-årsjubileet på måndagen den 9 september. Det blev nämligen tröskskruvande direkt efteråt. Tröskeländet var på riktigt dåligt humör och krånglade med allting fastän den bara är kring 30 år gammal och det minsann var lättröskat i år. Egentligen skulle jag inte ha haft tid med något jubileum alls men inte kunde jag tro att tröskandet skulle dra ut så mycket i år.

I alla fall så fick de som hade tid “kaffi å kaku” på gamla folkskolan. Det var trevligt att många från “den finlandssvenska fibermaffian” kunde komma. Ulf hade möte i Helsingfors dagen efter så han kom hela vägen från Kristinestad och Guje tog sej tid att komma från Bromarv. Guje fick förresten fiberanslutning den 5 september i år – och det var Gigabits anslutning. De bygger som bäst ett ordentligt nät i Bromarv-trakten. Nedan Ulf och Guje vid kaffebordet.

DSCN0059

DSCN0058

Här förklarar Gunnulf Mårtensson nånting (i vit skjorta, Liljenets huvudplanerare med lång erfarenhet inom telekombranschen).

DSCN0061

Mest hindersbyggar utom Bebbe Nyberg från Emsalö (som fick fibernät i år)  närmast kameran.

DSCN0055

Krisse Lindqvist (ordförande för Liljenet), Robert Juslin från Vessönet och Paul Valkama från Liljenets styrelse (Drombom). I bakgrunden en del av utställningen från år 2003.

DSCN0064

Ett roligt skämt var det diplom som fibermaffian helt odemokratiskt och utan att ens fråga presidenten gjort där de utnämner mej till “optiskt fiberråd”. Finare utnämning kan man ju inte få – speciellt som den var helt inofficiell liksom hela fiberbygget.

Liljenet överräckte också sitt standar som syns på de första bilderna. Gustaf Forsberg från Lovisa telefon kunde inte komma men skickade gratulationer till 10-årsjubileet via epost.

DSCN0069

Och som vanligt blev Inga kvar för att städa upp efter firandet. Stort tack till henne för utan henne hade det inte blivit något firande alls !

Nu har de första tio åren gått och nätet fungerat någorlunda (med litet hickande ibland). Huvudsakligen gick 10-årsjubileet ut på säja “Va va de vi sa !”. Regeringens bredband 2015 verkar inte bli till nånting utan det är lokala entusiaster som byggt där det alls blir byggt och så endel små operatörer som Lovisa telefon.

I Sverige där utvecklingen kommit betydligt längre börjar de som bara kan gå över till fiber fastän 4G (trådlöst bredband) byggs ut snabbt där. Problemet är datamängderna som ett trådlöst nät aldrig kommer att klara av. Det sätter Shannons teorem stopp för. Shannon bevisade för länge sedan att över ett visst frekvensband kan man bara överföra en begränsad mängd information – oberoende av teknik. Vi är nu nära Shannons gräns så det finns inte hopp om en mobil framtid. Men som komplement till fibernätet kommer det säkert att finnas och det är ju bra. Vi kan inte ha fiber i traktorn.

Om någon kommer ihåg så påstods det för tio år sedan att ingen behöver mer än 1 Mbit/s. Nu kör vi med 100 Mbit/s och de nya näten börjar från direkt från Gigabit (1 Gigabit/s = 1000 Mbit/s). Ökningen av trafikbehovet visar inga tecken på att avstanna men fibernät klarar ledigt av 400 miljoner Mbit/s – även om det tar en tid innan vi är där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *