Installera kamin

Nu är den nya stora kaminen (nästan) installerad. Det var “bara” att sätta ett rör från kaminen till piipån men det tog sin tid. Man kan ju helt enkelt knacka ett hål  men vi har en brandmur på två tegelstenars tjocklek framför så det är 34 cm och visa av erfarenheten då vi slog hål första gången (det blev ett stort hål) så tänkte jag att det är bättre att borra hål med en diamantborr. Den lilla kaminen var redan installerad på det sättet men den hålborren är för liten för den stora kaminen.

Nu finns det hålborrar för sten och tegel som går upp till 55 cm håldiameter men om vi håller oss till kaminrör så är det ganska lätt att hitta en förmånlig hålborr för 125 mm (den stora kaminens rör) på nätet. Jag kollade först inom landet men priserna var närmare 200 euro så jag beställde en hålborr från Ebay för  22 euro och ett 30 cm långt skaft för 10 euro. Med frakt blev det under 50 euro vilket går an. Kvaliteten är kanske inte direkt ypperlig men ett hål  skall den väl klara. Det gick också bra även om fästet för centrumborren var dåligt.

Så behövs det också en pneumatisk borrmaskin men det har jag. Om man skall borra i betong så är det bara att glömma all små slagborrmaskiner. Jag tuggade mej genom golvet i gamla butiken med en sådan en varm sommardag och det gick många timmar och många flaskor dricka innan (det lilla) hålet var klart. Därefter köpte jag en pneumatisk borrmaskin. Vi har 49 cm tjocka väggar på vår tegelladugård  så det behövs inga leksaker. Den första borrmaskinen är slutkörd och en proffsmaskin anskaffad.

dscn6227

Med en hålborr (kärnborr) så måste man få bort mitten efter fem centimeters borrande. Det är ganska enkel i början men blir besvärligt då man kommer en halv meter in i muren.

dscn6228

Fördelen med gamla murar är att både murbruk och tegelstenar är ganska mjuka och lättbearbetade. Problemen började då jag kom fram till de nya tegelstenarna. De var så hårda att man bara kom någon millimeter framåt innan man måste vila och låta både maskin och borr svalna.

dscn6230

Men alla våra prövningar har ett slut och till sist var hålet klart. Sedan gällde det att få till stånd ett rökrör som passade till kaminen. Den har flänskoppling så jag svetsade fast en 2 mm plåt i ett halv meters rökrör. Det var litet besvärligare än väntat för kaminen är rund och det var problem att få rätt passform på flänsen. Men efter att ha kört hem till verkstaden sisådär tio gånger och svetsat och värmt och slagit plåtet krokig så började den passa någorlunda och med eldfast packning borde den bli ganska tät. Inte för att den behöver vara tät för draget i den närmare tio meter höga piipån är grymt.

dscn6233

Hålen är inte direkt regelbundet placerade men så var de i kaminen. Därefter flyttade jag kaminen på plats med pumpkärra och det gick alldeles utmärkt. Då vi skruvat fast och tätat rökröret så är det klart att elda.

dscn6235

Topplocket saknas ju ännu men först måste rökröret tätas. Det gamla hålet för lilla kaminen är fastmurat men det stora hålet som vi slog upp för länge sedan förrän ens den nya pipan var murad måste ännu muras fast. Det blev på hälft då jag åkte till Sverige för att sätta huset i Medåker i vinterskick.

Nu börjar i alla fall invigningen av den stora kaminen närma sej.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *