Kamintändning och byggnadsvårdsdag lördag 5.11

Den fina stora kaminen som vi fick av Christine och Gunder (se inlägg 19 augusti och 20 oktober) skall invigas 

lördagen den 5 november 2016 kl.14:00

Christine Grandell och Gunder Gustafsson är närvarande och får “klippa bandet” och tutta eld i kaminen medan vi hurrar.

Det är ingen vanlig kamin utan den är byggd för att värma upp stora salar så det borde inte vara något problem att få slöjdsalen varm i framtiden. Ursprungligen hade vi planerat att mura en kakelugn i slöjdsalen men det hade tagit flera år medan vi nu fick uppvärmningen ordnad  mycket snabbt. Det enda som behövdes var att borra ett hål i pipan för rökröret (se Installera kamin).

dscn6291

Kaminen är 160 cm hög och rymmer stor mängder ved och den fina pipan som Åke Grandell nästan helt betalt är så hög att det blir grymt drag. Det värmer både våra bakar och våra hjärtan att Åke samt Christine och Gunder alltid varit mycket positiva och entusiastiska över gamla folkskolans upprustning. Det är roligt att jobba med huset då man vet att det uppskattas.

Det här betyder att vi övergår till vedeldning riktigt på allvar och att slöjdsalen kan användas året runt. Det är också billigt för det finns mycket ved i skogarna som kan användas att elda med. I dagens läge ruttnar en hel del därför att det inte går att sälja och ingen heller orkar elda upp överskottsvirket. Nu är oljevärmen helt ersatt med vedvärme.

Samtidigt kan man titta på folkskolans upprustning med beprövade material och beprövade metoder. Arbetsrummets väggar är försedda med insulitskivor (mjuka träfiberskivor) liksom i de flesta gamla stockhus i byn och tapetserade med grålumppapp i 50×50 cm bitar samt målade. Också en beprövad teknik som isolerar men inte skapar täta mögelhus. Vår skola som är byggd 1899 är i skick som ny medan man river ned mögelhus byggda för bara 30 år sedan. Så vi kan med tillförsikt säja att “Gammal är äldst” !

Vi använder också beprövade målfärger – linoljefärg utan lösningsmedel och emulsionsfärg baserad på linolja (Linus). Linus är väldigt lättmålad och torkar snabbt med en matt yta. Tål också värme utmärkt så den passar också på kakelugnar. Vill man ha blank yta så är linoljefärg ett bra alternativ. Den använder vi på fönster och dörrar.

Den internationella byggnadsvårdsdagen inföll för oss väldigt olämpligt i tröskantiden i början på september så gamla folkskolan beslöt hålla sin egen “Internationella byggnadsvårdsdag” nu på lördag då vi har bättre tid. Alla intresserade är hjärtligt välkomna och vi bjuder på kaffe och tilltugg dagen och kaminen till ära.

Gamla folkskolans vänner rf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *